Οστεοχόνδρωση του αυχένα: συμπτώματα και θεραπεία για τον πόνο

Στο ραντεβού με τον νευρολόγο δεν περνάει μέρα χωρίς ασθενή με οστεοχονδρωσία του αυχένα. Η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας επηρεάζει μικρούς και μεγάλους. Πώς να προσδιορίσετε τα πρώτα συμπτώματα μιας ύπουλης ασθένειας, σε ποιον να απευθυνθείτε και τι να κάνετε για τον πόνο με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, λέει ένας νευρολόγος.

Γιατί αναπτύσσεται;

Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει εντοπίσει τις σαφείς αιτίες αλλαγών στους δίσκους του χόνδρου. Είναι γνωστοί μόνο οι προδιαθεσικοί παράγοντες, οι οποίοι συνολικά μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση της νόσου.

Η κατηγορία τέτοιων λόγων, τόσο της αυχενικής όσο και οποιασδήποτε άλλης οστεοχονδρωσίας, περιλαμβάνει:

 • Τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης;
 • Ευσαρκία;
 • Κληρονομική προδιάθεση που σχετίζεται είτε με τα δομικά χαρακτηριστικά των σπονδύλων είτε με τη δομή της μήτρας του χόνδρου.
 • Μεταβολικές αλλαγές που επιδεινώνονται με την ηλικία.
 • Αλλαγές στην αγγειακή κλίνη που οδηγούν σε παραβίαση του τροφισμού των ιστών.
 • Έλλειψη επαρκούς φυσικής δραστηριότητας με στόχο τη διατήρηση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και την ισορροπία του μυϊκού τόνου.

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας εμφανίζονται συχνά στα στάδια της εκφυλιστικής διαδικασίας στους δίσκους του χόνδρου, τα οποία δεν επιτρέπουν πλέον την αναστροφή της ανάπτυξης της διαδικασίας.

Αλλαγές στη σπονδυλική στήλη στην αυχενική οστεοχονδρωσία

Η ασθένεια γίνεται χρόνια με εναλλασσόμενες κρίσεις παροξύνσεων και ύφεσης.

Συχνά, η αυχενική οστεοχονδρωσία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται με φόντο ορισμένους προηγούμενους τραυματισμούς ή κληρονομικές ασθένειες της ανατομίας των σπονδύλων.

Αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη σημείων οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας σε μικρή ηλικία. Και όσο νωρίτερα αναπτυχθεί η ασθένεια, τόσο πιο σοβαρή θα είναι η πορεία της με την πάροδο του χρόνου.

Οποιαδήποτε έξαρση της αυχενικής οστεοχονδρωσίας οδηγεί σε έξαρση των συμπτωμάτων. Μια τέτοια πορεία της παθολογικής διαδικασίας είναι δύσκολο να διορθωθεί χρησιμοποιώντας συντηρητικές μεθόδους, η οποία απαιτεί χειρουργική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Πώς εκφράζεται η ασθένεια

Τα συμπτώματα της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εμφανίζονται όταν αναπτύσσονται επιπλοκές της νόσου. Μετά από μια κουραστική μέρα, σε συνδυασμό με ένταση στους μύες του αυχένα, αρχικά θα υπάρχει κάποια βαρύτητα στον αυχένα, δυσκολίες και πόνος στις κινήσεις του λαιμού. Μια τέτοια κλινική είναι χαρακτηριστική της αυχενικής οστεοχόνδρωσης 1ου βαθμού, όταν οι μορφολογικές αλλαγές δεν είναι ακόμη καταστροφικές.

Οι πονοκέφαλοι της χόνδρωσης περιλαμβάνουν επίσης πονοκεφάλους χρόνιας έντασης. Όλα αυτά οφείλονται στην ίδια ανισορροπία στον μυϊκό τόνο.

Ποιος είναι ο λόγος για την αύξηση των συμπτωμάτων;

Η εμφάνιση νευρολογικών συμπτωμάτων είναι χαρακτηριστική της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ήδη από τον 2ο βαθμό, όταν οι δίσκοι του χόνδρου, που έχουν χάσει την ελαστικότητά τους, επιτρέπουν μείωση της διαμέτρου του μεσοσπονδύλιου τρήματος που προορίζεται για την έξοδο των νωτιαίων νεύρων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα νεύρα που εμπλέκονται στο σχηματισμό του βραχιόνιου πλέγματος βρίσκονται στον αυχενικό νωτιαίο μυελό, εμφανίζονται κάθε είδους κινητικές και αισθητικές διαταραχές των άνω άκρων.

Επιπλέον, οι βλαστικές διαταραχές που σχετίζονται με τη συμπίεση των κλάδων του συμπαθητικού αυτόνομου νευρικού συστήματος, η οποία συνοδεύεται από μειωμένη θερμορύθμιση, εφίδρωση στην πληγείσα πλευρά και σύνδρομο Horner μπορεί να γίνουν σύμπτωμα αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Το σύνδρομο Horner περιλαμβάνει μια τριάδα συμπτωμάτων στα μάτια:

 • Περιορισμός της κόρης του ματιού με διατηρημένη ανταπόκριση στις αλλαγές στο φωτισμό του δωματίου.
 • Μείωση του πλάτους της σχισμής του βλεφάρου.
 • Ελαφρώς αντιληπτή απόσυρση του βολβού του ματιού, η οποία αξιολογείται σε σύγκριση με το μάτι από την ανεπηρέαστη πλευρά. Είναι επίσης δυνατή η αλλαγή της φωτεινότητας του χρώματος της ίριδας. Από την πλευρά της βλάβης, τα μάτια γίνονται πιο ανοιχτά.
Σύνδρομο Horner με αυχενική οστεοχόνδρωση

Πώς διαταράσσεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο

Εκτός από την περιγραφείσα κλινική, λόγω της ιδιαιτερότητας της δομής των αυχενικών σπονδύλων, αναπτύσσεται επίσης μια παραβίαση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πίσω μέρους του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα του βαδίσματος, τη διατήρηση της ισορροπίας, την επεξεργασία πληροφοριών από τα όργανα όρασης και ακοής κ. λπ. , τροφοδοτείται με αίμα από τη λεκάνη της βασικής αρτηρίας.

Η βασική αρτηρία δημιουργείται από τη συγχώνευση δύο σπονδυλωτών που περνούν στο κανάλι των διεργασιών των αυχενικών σπονδύλων. Έτσι, με την αυχενική οστεοχονδρωσία, σχηματίζεται ένα σύνδρομο σπονδυλικής αρτηρίας, το οποίο υπάρχει σε μια κλινική, το οποίο σηματοδοτεί παραβίαση της παροχής αίματος στα οπίσθια μέρη του εγκεφάλου.

Αυτή η κατάσταση είναι ευρέως γνωστή ως αυχενικό σύνδρομο. Είναι το ενδιαφέρον των αρτηριακών αγγείων που έχουν παγιδευτεί στον οστέινο δακτύλιο των αυχενικών σπονδύλων που συχνά καθορίζει την έκβαση της νόσου.

Σχηματισμένη στο πλαίσιο της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, η σπονδυλική-βασιλική ανεπάρκεια είναι συχνά αισθητή σε μια αστραπιαία κλινική, μέχρι και την ανάπτυξη εγκεφαλικών εμφράκτων.

Ο συνδυασμός αυχενικής οστεοχονδρωσίας και υψηλής αρτηριακής πίεσης γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Η ήττα της αρτηριακής κλίνης από πολλές πλευρές οδηγεί σε αποδυνάμωση του θεραπευτικού ελέγχου της παροχής αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει αρτηριακό αίμα μέσω δύο αρτηριακών συστημάτων:

 • Συστήματα σπονδυλικής αρτηρίας;
 • Καροτιδικά συστήματα.

Και αν η αυχενική οστεοχόνδρωση επηρεάζει μόνο τα ενδιαφέροντα των σπονδυλικών αρτηριών, τότε η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει πάντα ολόκληρο το αρτηριακό κρεβάτι. Το αν η πίεση μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση της αυχενικής οστεοχόνδρωσης καθορίζει επομένως την παρουσία υπέρτασης που έχει ήδη σχηματιστεί.

Νευρολογικές εκδηλώσεις

Διαταραχές του κυκλοφορικού στην αυχενική οστεοχονδρωσία

Στην οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας, μια κρίσιμη μείωση της ροής του αίματος μέσω του σπονδυλο-βασικού συστήματος των αρτηριών οδηγεί σε περιοδικό κουδούνισμα (θόρυβο) στα αυτιά, τα οποία συνοδεύουν την ξαφνική έναρξη αστάθειας στο βάδισμα, ζάλη, πονοκέφαλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού κ. ο. κ. -ονομάζονται λάμψεις φωτός.

Ο πονοκέφαλος συχνά συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και επακόλουθη απώλεια συνείδησης.

Οι εμβοές στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όπως όλα τα άλλα συμπτώματα, προκαλούνται από απότομη πτώση της ροής του αίματος στην αγγειακή σπονδυλική-βασική λεκάνη, οδηγώντας σε έλλειψη οξυγόνου στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την ανάλυση πληροφοριών από έναν υποδοχέα ή άλλη συντόμευση.

Οι κρίσεις πανικού στην οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας μπορούν να συνοδεύσουν επιθέσεις εγκεφαλοαγγειακού ατυχήματος σε συναισθηματικά ασταθή άτομα που είναι επιρρεπή σε νευρωτικές αντιδράσεις. Αυτό οφείλεται στην ανισορροπία του αυτόνομου νευρικού συστήματος στο πλαίσιο ενός έντονα βιωμένου αισθήματος φόβου.

Χρειάζομαι θεραπεία;

Ο κίνδυνος λοιπόν της αυχενικής οστεοχονδρωσίας καθορίζει τα συμπτώματά του. Με την ανάπτυξη αστάθειας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, προκαλείται βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτό πάντα οδηγεί είτε σε θάνατο είτε σε αναπηρία.

Αναπηρία με προχωρημένη οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Ελλείψει κήλης της σπονδυλικής στήλης, σπονδυλόζη και άλλων σοβαρών επιπλοκών που οδηγούν σε τόσο σοβαρές συνέπειες της αυχενικής οστεοχονδρωσίας, η ασθένεια προχωρά αργά, με επαναλαμβανόμενο πόνο στον αυχένα να ακτινοβολεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αίσθημα μούδιασμα και αδυναμία των άνω άκρων, διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Πώς εξετάζεται;

Για διαγνωστικούς σκοπούς, μπορεί να είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα μιας ακτινογραφικής εξέτασης, αλλά είναι καλύτερο να κάνετε μια μαγνητική τομογραφία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η μαγνητική τομογραφία δεν αξιολογεί μόνο την κατάσταση των δίσκων του χόνδρου, αλλά και τις ρίζες της σπονδυλικής στήλης και τις σπονδυλικές αρτηρίες.

Σε ποιον πάμε για θεραπεία

Και τώρα στην ερώτηση, η οποία καθορίζει την εξειδίκευση του ειδικού γιατρού που απαιτείται ή ποιος γιατρός θα θεραπεύσει την οστεοχονδρωσία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Είναι δύσκολο για τον μέσο ασθενή να διαφοροποιήσει τα συμπτώματά του. Μην ξεχνάτε ότι πολλές ασθένειες μπορεί να έχουν παρόμοιες παθήσεις. Επομένως, εάν υπάρχουν προβλήματα με την κατάσταση της υγείας, αξίζει να στραφείτε στην πρώτη γραμμή ιατρικής βοήθειας για τον πληθυσμό - έναν θεραπευτή.

Ραντεβού γιατρού για αυχενική οστεοχονδρωσία

Αφού αποκλείσετε τη δική σας θεραπευτική κλινική εικόνα και εάν υπάρχει κατάλληλη ένδειξη, ο θεραπευτής σε κάθε περίπτωση θα παραπέμψει σε νευρολόγο. Στο μέλλον, ο νευροπαθολόγος καταρτίζει ένα σχέδιο για διαγνωστική αναζήτηση ή επιβεβαίωση της νόσου με ένα σχέδιο για την απαραίτητη θεραπεία.

Με βάση το γεγονός ότι η οστεοχονδρωσία σχετίζεται κυρίως με νευρολογικά συμπτώματα, τόσο τα συμπτώματα όσο και η θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας θα καθοριστούν από νευρολόγο.

Η θεραπεία αποτελείται κυρίως από φάρμακα και φυσικοθεραπευτικές θεραπείες που στοχεύουν στη διακοπή της φλεγμονώδους διαδικασίας και στη βελτίωση της παροχής αίματος.

Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή η ασθένεια δεν έχει συγκεκριμένη αιτία και είναι αδύνατο να επηρεαστεί η παθογένεια της παθολογικής διαδικασίας, η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας του αυχένα είναι συμπτωματική.

ένας γιατρός εξετάζει έναν ασθενή με αυχενική οστεοχόνδρωση

Με άλλα λόγια, το παραδοσιακό θεραπευτικό αποτέλεσμα περιορίζεται στη μείωση της ενόχλησης του ασθενούς όταν η ασθένεια επιδεινώνεται.

Πότε να ξεκινήσετε τη θεραπεία

Η μόνιμη κρανιαλγία και οι επώδυνες αισθήσεις πόνου στον αυχένα - τραχηλοτραγιαλγία - γίνονται το φως σήματος για την αυχενική οστεοχόνδρωση.

Αυτό προκαλείται από χρόνιες μυϊκές κράμπες στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού σε πρώιμο στάδιο της νόσου.

Το θεραπευτικό σχήμα για τραχηλοκρανιαλγία στο πλαίσιο της αυχενικής οστεοχονδρωσίας περιλαμβάνει συνδυασμό δραστικών ουσιών ΜΣΑΦ με μυοχαλαρωτικά κεντρικής δράσης.

Εάν, ως αποτέλεσμα της εξέτασης, δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές της οστεοχονδρωσίας με τη μορφή σπονδυλολίσθησης ή κήλης δίσκου, επιτρέπεται το παράλληλο μασάζ.

Μασάζ για αυχενική οστεοχονδρωσία

Η ιατρική θεραπεία για την αυχενική οστεοχονδρωσία δεν διαφέρει από τη θεραπεία όταν ένα άλλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης επηρεάζεται από αυτή την παθολογική διαδικασία. Εξαίρεση αποτελεί η εμπλοκή των σπονδυλικών αρτηριών στη διαδικασία με τον σχηματισμό του ομώνυμου συνδρόμου.

Η θεραπεία για το σύνδρομο της σπονδυλικής αρτηρίας στην αυχενική οστεοχόνδρωση είναι η ανακούφιση των αγγειακών σπασμών και η βελτίωση της ροής του αίματος, ενώ αποτρέπεται η απόφραξη της μικροαγγείωσης.

Οι θεραπευτικές προσπάθειες αποκατάστασης της ελαστικότητας του μεσοσπονδύλιου χόνδρου, η απώλεια του οποίου είναι το σημείο εκκίνησης της νόσου, δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, το ερώτημα εάν η οστεοχονδρωσία του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί είναι ρητορικό. Το μόνο που είναι δυνατό σε μια κατάσταση όπου η ασθένεια έχει ήδη εξηγηθεί είναι να μην την αφήσουμε να πάρει βάρος. Είναι πολύ πιθανό να αποφευχθεί η ανάπτυξη επιπλοκών με μια συνδυασμένη θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

Συντηρητικές μέθοδοι

Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Κατά τη θεραπεία της αυχενικής οστεοχόνδρωσης, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα στάδια. Στην οξεία περίοδο, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ο τύπος και ο επιπολασμός των βλαβών του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Μόνο τότε θα καθοριστεί η ιατρική τακτική και η επιλογή των φαρμάκων για θεραπεία. Ελλείψει επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, πρώτα απ 'όλα, εξαλείφονται τα κλινικά σημεία οξείας φλεγμονής λόγω τραυματισμού των ριζών της σπονδυλικής στήλης.

ο γιατρός εξετάζει ένα στιγμιότυπο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης με οστεοχόνδρωση

Για τους σκοπούς αυτούς, στην οστεοχονδρωσία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, χρησιμοποιούνται ενέσεις ΜΣΑΦ και μυοχαλαρωτικό, που ενισχύουν αμοιβαία τα αποτελέσματα.

Μετά από μερικές ημέρες, στο πλαίσιο της καθίζησης της διαδικασίας, η ενέσιμη μορφή φαρμάκων αντικαθίσταται με δισκία, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης όσο και για τη βλάβη σε άλλη σπονδυλική στήλη.

Παράλληλα με τη λήψη χαπιών για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, είναι δυνατό να κάνετε ένα μασάζ που θα ανακουφίσει την ένταση των μυών, θα αναδιανείμει τον μυϊκό τόνο και, εάν εκτελεστεί επιδέξια, θα αποκαταστήσει τον άξονα της σπονδυλικής στήλης.

Περί συσχέτισης

Για να διορθώσετε τον αποκατεστημένο άξονα της σπονδυλικής στήλης, συνιστάται να φοράτε ημιάκαμπτο στήριγμα λαιμού μετά από κάθε συνεδρία μασάζ. Η χρήση ενός νάρθηκα αυχένα βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας επιδείνωσης. Το εξωτερικό ημιάκαμπτο πλαίσιο υποστηρίζει το λαιμό και σας επιτρέπει να ανακουφίσετε τους μυς αυξάνοντας ελαφρά την απόσταση μεταξύ των διαχωρισμένων σπονδύλων. Λόγω του μηχανισμού δράσης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η χρήση του για πόνο στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά δικαιολογημένη.

Ανακούφιση της νόσου με αυτοσχέδια μέσα

Η χαλάρωση των μυών του λαιμού και το τέντωμα του λαιμού σε κάποιο βαθμό θα σας επιτρέψει να ανακουφίσετε τη συμπίεση των ριζών των τραχηλικών νεύρων και να εξαλείψετε τον χρόνιο πόνο της μυϊκής έντασης. Η χρόνια πορεία της οστεοχονδρωσίας συνεπάγεται συχνές παροξύνσεις υπό την επίδραση προκλητικών παραγόντων όπως:

 • Σηκώνει βάρη;
 • Λάθος υπολογισμένη κίνηση.
 • Ένα κρύο ρεύμα αέρα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ασθενείς συχνά αντικαθιστούν μια γρήγορη επίσκεψη στο γιατρό με δοκιμασμένες και δοκιμασμένες θεραπείες στο σπίτι.

Η εφαρμογή γύψου πιπεριού για οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, εκτός από μια περισπαστική στιγμή που έχει αναλγητικό αποτέλεσμα, αυξάνει την τοπική κυκλοφορία του αίματος με τη θέρμανση των μαλακών ιστών.

Η υπερβολική θερμότητα που παράγεται έχει αντισπασμωδική δράση που οδηγεί στην εξάλειψη των οξέων κλινικών συμπτωμάτων.

Τα μπαλώματα πιπεριού μπορούν να αντικατασταθούν με αλοιφές που χρησιμοποιούνται για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να είναι είτε ΜΣΑΦ που βασίζεται σε αλοιφή είτε οποιαδήποτε άλλη αλοιφή βασίζεται σε δηλητήριο φιδιού ή μέλισσας.

Δοκιμάστε τη φυσική ιρουδίνη

Η χρήση των βδέλλων στην οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε:

 • Διευκολύνουν τη ροή του αίματος.
 • Βελτίωση της αποστράγγισης των μαλακών ιστών, χάρη στην οποία το εσωτερικό περιβάλλον απελευθερώνεται από τοξικά προϊόντα διαταραγμένου μεταβολισμού.
 • Αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Και η ανάπτυξη αντιφλεγμονώδους δράσης κάνει τον πόνο λιγότερο έντονο.

Σύμφωνα με κριτικές, η ιρουδοθεραπεία για την οστεοχονδρωσία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης επιτρέπει την ποσότητα του φαρμάκου που λαμβάνεται, εάν δεν εξαλειφθεί.

Θεραπεία της αυχενικής οστεοχονδρωσίας με βδέλλες

Η μείωση της έκθεσης σε φάρμακα συμβαδίζει με τη βελτίωση τόσο της σωματικής υγείας του ασθενούς όσο και της ψυχολογικής του κατάστασης.

Φυσιοθεραπευτικό αποτέλεσμα

Η πρόσθετη φυσιοθεραπεία για την οστεοχονδρωσία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αυξάνει τον τοπικό μεταβολικό δείκτη του ιστού, ο οποίος οδηγεί στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιδιόρθωσης και στην απαλότητα των παραμορφώσεων της ουλής. Οι πιο δημοφιλείς για την οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι οι φυσιοθεραπευτικές διαδικασίες όπως:

 • Θεραπεία με λέιζερ?
 • Θεραπεία κρουστικών κυμάτων;
 • Φωνοφόρηση με φάρμακα (λιδάση, υδροκορτιζόνη, νοβοκαΐνη, καριπαΐνη).
 • Διαδινοθεραπεία;
 • Θεραπεία παλμών.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας των ασθενειών αυξάνεται με την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας του ασθενούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που είναι υπέρβαρα. Πολλά τρόφιμα είναι συχνά κακής ποιότητας.

Επομένως, κατά την προετοιμασία μιας δίαιτας για οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η έλλειψη βιταμινών, πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Τροφές για την αυχενική οστεοχονδρωσία

Εργαστείτε για τη φυσική κατάσταση του σώματος

Αλλά χωρίς επαρκή σωματική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Προκειμένου να παραταθεί επ' αόριστον η διάρκεια της ευεξίας, είναι σημαντικό να εκτελείτε μια σειρά από σωματικές ασκήσεις κάθε μέρα, που επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά.

Δεν είναι για τίποτα που τα μαθήματα γιόγκα είναι ευπρόσδεκτα στην περίπτωση της οστεοχονδρωσίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η εξοικείωση με την άσκηση αναπνοής θεωρείται το πιο σημαντικό σημείο στην εκτέλεση ασανών γιόγκα. Ο συνδυασμός της τεχνικής εισπνοής-εκπνοής με στατικές σωματικές ασκήσεις καθιστά δυνατή όχι μόνο επαρκή εμπλουτισμό του ιστού με οξυγόνο, αλλά και ισορροπία του μυϊκού τόνου.

Η βέλτιστη κατανομή της μυϊκής τάσης οδηγεί στη δυνατότητα διάτασης της συσκευής συνδέσμων-τενόντων και στην πρόληψη μιας παθολογικής στάσης των σπονδύλων μεταξύ τους.

Λόγω της αποτελεσματικότητάς τους, οι ασάνες γιόγκα δανείζονται συχνά από άλλους τομείς φυσικής ανάπτυξης του σώματος, όπως το Pilates.

Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε τη φυσική διόρθωση της οστεοχονδρωσίας, είναι απαραίτητο να διαγνώσετε πλήρως την κατάσταση της σπονδυλικής στήλης προκειμένου να εντοπίσετε την αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Η αστάθεια της σπονδυλικής στήλης είναι μια απόλυτη αντένδειξη τόσο για θεραπεία άσκησης όσο και για μασάζ.

Συνεδρία μασάζ για οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας

Η πρόληψη της οστεοχόνδρωσης του τραχήλου της μήτρας βασίζεται στα αίτια της. Επομένως, για να αποφευχθεί η ασθένεια, είναι απαραίτητο να αποφευχθούν τραυματισμοί (και, εάν τους υποστούν, να τους αντιμετωπίσουμε κατάλληλα), να τρώμε σωστά, να κοιμόμαστε σε σωστά επιλεγμένα μαξιλάρια και να κάνουμε γενική γυμναστική ανάπτυξης.

Ίσως είναι γιόγκα ή αερόμπικ στο νερό.

Η συμμόρφωση με αυτούς τους απλούς κανόνες καθιστά δυνατή, αν όχι την εξάλειψη, τον κίνδυνο οστεοχονδρωσίας, τουλάχιστον την αναβολή του χρόνου εκδήλωσής της.

Ο καθένας αποφασίζει μόνος του πώς θα απαλλαγεί από την οστεοχόνδρωση του τραχήλου της μήτρας. Κάποιος δέχεται την εξέλιξή τους και υπομένει υπομονετικά την έξαρση μετά την έξαρση. Κάποιος βασίζεται στα θαύματα της συντηρητικής ιατρικής που δεν υπάρχουν. Και για κάποιον, γίνεται σφιχτό λόγω των περιορισμών που φέρνει η οστεοχονδρωσία. Και αυτές οι ταλαιπωρίες γίνονται η ώθηση για την αναζήτηση και δοκιμή συστημάτων αυτοθεραπείας, τα οποία, αν αντιμετωπίσετε λογικά τη δική σας κατάσταση, σίγουρα θα οδηγήσουν σε αύξηση της ποιότητας ζωής.