Αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος: εκδηλώσεις και θεραπεία αρθρώσεων

Η αρθροπάθεια της άρθρωσης του γόνατος ή γονάρθρωση είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται συχνά στη μέση και μεγάλη ηλικία και σχετίζεται με εκφυλιστικές-δυστροφικές αλλαγές στον χόνδρινο ιστό της άρθρωσης του γόνατος. Σε νεαρή ηλικία, μια τέτοια παθολογία μπορεί επίσης να εμφανιστεί, ειδικά σε άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό. Η γονάρθρωση έχει χρόνια, ύπουλα εξελισσόμενη πορεία. Μακροπρόθεσμα, χωρίς την απαραίτητη θεραπεία, αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις εκδηλώσεις και τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας της άρθρωσης του γόνατος.

Πώς εκδηλώνεται η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος;

Πόνος στο γόνατο από οστεοαρθρίτιδα

Η γονάρθρωση, όπως ήδη είπαμε, έχει σταδιακά προοδευτική πορεία.

Στα αρχικά στάδια αυτής της νόσου, ο ασθενής ανησυχεί για έναν ελαφρύ πόνο στο γόνατο, ο οποίος επιδεινώνεται από την παρατεταμένη σωματική καταπόνηση, για παράδειγμα, το ανέβασμα σκαλοπατιών. Ένα άρρωστο άτομο μπορεί να υποδηλώνει αίσθημα δυσκαμψίας στην άρθρωση του γόνατος, εμφάνιση πόνου στην αρχή του περπατήματος μετά από μακρά παραμονή σε στάση.

Η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του γόνατος στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από εξωτερικές αλλαγές στην πληγείσα περιοχή. Μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για ελαφρύ πρήξιμο στο γόνατο. Επιπλέον, αυτή η ασθένεια μερικές φορές μπορεί να περιπλέκεται από δευτερογενή φλεγμονή του αρθρικού υμένα. Σε αυτή την περίπτωση, το υγρό συσσωρεύεται στην κοιλότητα της άρθρωσης και η άρθρωση αυξάνεται σημαντικά σε όγκο.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, το σύνδρομο του πόνου εντείνεται. Αρχίζει να εμφανίζεται ακόμη και με ελαφριά σωματική άσκηση, εξαφανίζεται μετά την ανάπαυση. Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος γίνεται σχεδόν σταθερός και ενοχλεί όχι μόνο με την κίνηση, αλλά και την ηρεμία.

Υπάρχουν παράπονα για σημαντικό περιορισμό των κινητικών δεξιοτήτων στην άρθρωση. Ακούγεται ένα σκληρό τρίξιμο κατά την κίνηση. Στα τελευταία στάδια της νόσου, η άρθρωση του γόνατος παραμορφώνεται, περιορίζοντας περαιτέρω την κίνηση.

Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας της γονάρθρωσης

Η θεραπεία της γονάρθρωσης ξεκινά με συντηρητική θεραπεία.

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική πίεση στην άρθρωση, να προσπαθήσετε να περπατάτε λιγότερο, εάν είναι απαραίτητο, να χρησιμοποιείτε ειδικά ορθοπεδικά βοηθήματα, όπως: Β. χρήση ορθοσωμάτων.

Από τα φάρμακα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Σε περίπτωση που τα ΜΣΑΦ δεν έδειξαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να γίνει ενδοαρθρική χορήγηση γλυκοκορτικοστεροειδών.

Επιπλέον, η ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος έχει αποδειχθεί. Το 2017, επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο δημοσίευσαν μια εργασία που δηλώνει ότι η μείωση της έντασης του πόνου και η βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων με την ενδοαρθρική ένεση υαλουρονικού οξέος είναι συγκρίσιμη με τη λήψη ΜΣΑΦ, αλλά υπάρχει καλύτερη τοπική επίδραση και καμία συστηματική επίδραση.

Το σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει επίσης:

  • χονδροπροστατευτικά?
  • ενισχυτική γυμναστική?
  • Φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες, για παράδειγμα, θεραπεία UHF.

Σημειώστε ότι οποιοδήποτε φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, η οποία συνεπάγεται την αντικατάσταση κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών με τεχνητά εμφυτεύματα.