Τι είναι η οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης;

Οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

Μεταξύ όλων των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης που σχετίζονται με νευρολογικά συμπτώματα, οι πιο συχνές είναι οι εκφυλιστικές-δυστροφικές διεργασίες όπως η οστεοχόνδρωση.

Αυτή η νόσος της σπονδυλικής στήλης είναι μια εκφυλιστική βλάβη του χόνδρου μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων της σπονδυλικής στήλης, η οποία σχετίζεται με αντιδραστικές αλλαγές σε παρακείμενους σπονδύλους και μεσοσπονδύλιες αρθρώσεις.

Η περιοχή του τραχήλου της μήτρας αποτελείται από επτά σπονδύλους με σήμανση C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7. Ξεκινούν από τη βάση του κρανίου και κινούνται προς τα κάτω στη σπονδυλική στήλη. Οι λειτουργίες της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι να υποστηρίζει το κεφάλι, να προστατεύει τον νωτιαίο μυελό συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού στελέχους και να κινεί το κεφάλι με διάφορους τρόπους. Στην πραγματικότητα, η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι το πιο κινητό μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Τι είναι η αυχενική οστεοχονδρωσία; Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι συνέπεια αλλαγών που συμβαίνουν στους μεσοσπονδύλιους δίσκους στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο, παρέχοντας αντικραδασμική προστασία και βοηθώντας στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την έναρξη της νόσου έχουν ως αποτέλεσμα επώδυνα συμπτώματα από την πίεση στις νευρικές ρίζες.

Προϋποθέσεις για την έναρξη της νόσου

Πόνος στον αυχένα στην οστεοχονδρωσία

Η οστεοχόνδρωση της αυχενικής περιοχής είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που εμφανίζεται στους ιστούς του χόνδρου, τη βλάβη τους και τις δυστροφικές διεργασίες σε αυτούς. Στη σπονδυλική στήλη, υπάρχει χόνδρος στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Η αυχενική οστεοχονδρωσία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη. Η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη, αλλά γενετικά αίτια, επαναλαμβανόμενα τραύματα, αγγειακές ανωμαλίες, μηχανικοί παράγοντες και ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία, η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν υπάρχουν δύο καταστάσεις:

  1. Αποζημίωση τροφικών συστημάτων. Σχετίζεται με άλλες παθήσεις (γαστρεντερική οδός, ήπαρ, πάγκρεας). Όλες αυτές οι ασθένειες οδηγούν σε παραβιάσεις της ομοιόστασης.
  2. Υπερβολικό φορτίο στα τμήματα της σπονδυλικής στήλης. Μπορούν να εξηγηθούν από συγγενή χαρακτηριστικά της σπονδυλικής στήλης (ιεροποίηση, στενός σπονδυλικός σωλήνας).

Για παράδειγμα, το 40% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών που ασκούνται συχνά θα αναπτύξουν οστεοχόνδρωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η αυχενική οστεοχονδρωσία είναι μια κοινή ασθένεια. Ο επιπολασμός της οστεοχονδρωσίας υπολογίζεται σε περίπου 80% παγκοσμίως. Η αυχενική οστεοχόνδρωση είναι προάγγελος μιας νόσου που επηρεάζει ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη και ονομάζεται «γενικευμένη οστεοχόνδρωση».

Ο μηχανισμός εμφάνισης της νόσου

Οι παθολογικές αλλαγές της νόσου επηρεάζουν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, τους σπονδύλους και τους ιστούς. Επειδή τα οστά στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι λιγότερο σταθερά από τους σπόνδυλους στη μέση και κάτω σπονδυλική στήλη, μπορούν εύκολα να αλλάξουν, να σπάσουν ή να εξαρθρωθούν.

Οι σπόνδυλοι συνδέονται σε τρεις πλευρές με αρθρικές διεργασίες. Ο πολφικός πυρήνας, ο οποίος βρίσκεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και συνδέει τα σπονδυλικά σώματα μπροστά από τη σπονδυλική στήλη, αναλαμβάνει τη λειτουργία της κατανομής του φορτίου. Όταν η σπονδυλική στήλη υποβάλλεται σε αξονική φόρτιση, ο πολφικός πυρήνας αναλαμβάνει τη λειτουργία της μείωσης της πίεσης.

Εάν η σπονδυλική στήλη υποβάλλεται σε υπερβολική πίεση, σχηματίζονται δάκρυα στον ινώδη δακτύλιο, ωθώντας προς τα έξω τον πολφικό πυρήνα. Έτσι εμφανίζεται η κήλη. Δεδομένου ότι μέρος του πολφικού πυρήνα ωθείται προς τα έξω, οι ιδιότητες απόσβεσης παραβιάζονται, το φορτίο στη σπονδυλική στήλη γίνεται ανομοιόμορφο και το μεσοσπονδύλιο τρήμα στενεύει. Η μείωση του ύψους του δίσκου οδηγεί σε σύγκλιση των σπονδυλικών σωμάτων. Τα οστά γίνονται πιο πυκνά, αρχίζουν να σχηματίζονται οστικές αποφύσεις (οστεόφυτα).

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τη σπονδυλική αρτηρία. Η παροχή αίματος είναι μερικώς περιορισμένη, τα νεύρα συμπιέζονται. Αυτό οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου που παρέχεται από τη σπονδυλική αρτηρία και σε φλεγμονή. Οι παθολογικές αλλαγές οδηγούν επίσης σε διαταραχές της αναπνοής και του συντονισμού. Αυτές οι υποξικές διαταραχές είναι ο κύριος κρίκος στην ανάπτυξη της αυχενικής οστεοχόνδρωσης.

Στάδια ανάπτυξης της νόσου

Η οστεοχόνδρωση της περιοχής του λαιμού περνά από 4 στάδια ανάπτυξης:

  1. εξόγκωμα του δίσκου. Η ισχύς του δίσκου εξαρτάται από την ικανότητά του να συγκρατεί τον πολφικό πυρήνα. Ωστόσο, δεν μπορούν να αντέξουν υπερβολικό φορτίο. Μετά από επαναλαμβανόμενες ισχυρές πιέσεις, τα τοιχώματα του μεσοσπονδύλιου δίσκου αρχίζουν να εξασθενούν και να τεντώνονται. Ως αποτέλεσμα, ο pulposus πυρήνας αρχίζει να ωθεί προς τα έξω, προκαλώντας διόγκωση του δίσκου. Εάν το φορτίο σε αυτά δεν μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, τότε το μόλυβδο θα αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, το εξόγκωμα μπορεί να μεγαλώσει τόσο πολύ που να αρχίσει να φλεγμονώνεται, οδηγώντας σε ισχιαλγία.
  2. Προεξοχή δίσκου. Το δεύτερο στάδιο της εκφύλισης του δίσκου χαρακτηρίζεται από ρήξη του δακτυλίου λόγω επαναλαμβανόμενης κίνησης και πίεσης. Το εξόγκωμα εξασθενεί και δεν μπορεί πλέον να περιέχει τον πολφικό πυρήνα. Η φλεγμονή εντείνεται, εμφανίζεται πόνος. Εάν αυτή τη στιγμή εντοπιστεί η ασθένεια και ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τότε η αυχενική οστεοχόνδρωση μπορεί να αποφευχθεί. Εάν δεν αναζητήσετε βοήθεια και συνεχίσετε να φορτώνετε τη σπονδυλική στήλη, η οστεοχόνδρωση των αυχενικών σπονδύλων θα περάσει στο επόμενο στάδιο.
  3. Στο τρίτο στάδιο ανάπτυξης, ο ινώδης δακτύλιος ανοίγει. Ο pulposus πυρήνας αρχίζει να διαρρέει σε μικρές ποσότητες. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο και μούδιασμα. Τα παυσίπονα θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το σύνδρομο πόνου. Δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε τη θεραπεία.
  4. Το τέταρτο στάδιο είναι το τελευταίο. Η ακεραιότητα του δίσκου έχει σπάσει, δεν εκτελεί πλέον πλήρως τις λειτουργίες του, καθώς το ύψος του δίσκου μειώνεται λόγω της απώλειας εσωτερικού υγρού. Το σύνδρομο πόνου επιδεινώνεται κάθε μέρα. Η φλεγμονή ασκεί άμεση πίεση σε όλους τους μαλακούς ιστούς και τα νεύρα.

Η αρθρίτιδα του αυχένα μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της εκφυλιστικής διαδικασίας που βρίσκεται στα στάδια 3 ή 4. Γι' αυτό θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε πόνο στον αυχένα.