Οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης - συμπτώματα και μέθοδοι θεραπείας

Ένα σημαντικό μέρος του ενήλικου πληθυσμού αντιμετωπίζει οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, τα συμπτώματα και η θεραπεία της οποίας είναι γνωστά σε πολλούς. Ο λόγος για αυτό είναι το συχνό φορτίο στην οσφυϊκή περιοχή. Ο πόνος στην πλάτη αντιπροσωπεύει περίπου το 85% των περιπτώσεων οστεοχονδρωσίας και επομένως τα συμπτώματα και η θεραπεία της θα πρέπει να είναι γνωστά σε όλους. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου και θα παράσχει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Η οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους

περιγραφή της νόσου

Η οστεοχονδρωσία έχει τον κωδικό M-42 σύμφωνα με το ICD-10. Αυτός ο κωδικός ICD περιλαμβάνει τρεις παραλλαγές αυτής της παθολογίας:

 • νεανική οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης.
 • οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης σε ενήλικες.
 • απροσδιόριστη οστεοχόνδρωση της σπονδυλικής στήλης.

Ο κωδικός για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με τη διεθνή ταξινόμηση, περιλαμβάνεται στο μπλοκ των παραμορφωτικών ραχιαίων παθήσεων. Η γειτονική ομάδα, οι σπονδυλοπάθειες, περιλαμβάνει μια παθολογία όπως η σπονδύλωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Χαρακτηρίζεται από εκφύλιση του ινώδους δακτυλίου των μεσοσπονδύλιων δίσκων του πρόσθιου διαμήκους συνδέσμου της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η παθολογία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της καταπόνησης της πλάτης ως προστατευτική αντίδραση του σώματος. Η παραμορφωτική σπονδύλωση έχει παρόμοια πορεία, αλλά ταυτόχρονα διαφέρει ελαφρώς στη συμπτωματολογία από την οστεοχόνδρωση.

Τα χαρακτηριστικά της ανατομικής δομής αυτού του τμήματος της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή η κάμψη του, του επιτρέπουν να περπατά όρθια. Η οσφυϊκή χώρα είναι ένα από τα πιο κινητά μέρη και συνδέει το σταθερό ιερό οστό και την ανενεργή θωρακική περιοχή. Κατά την άρση βαρών, τον υποσιτισμό, τη χαμηλή σωματική δραστηριότητα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι φθείρονται πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα της αραίωσής τους δεν είναι μόνο παραβίαση της κινητικότητας αυτού του τμήματος, αλλά και αυξημένος κίνδυνος τσιμπήματος νεύρων, καθώς και σταδιακή προεξοχή της ζελατινώδους ουσίας του νωτιαίου μυελού στον αυλό που προκύπτει. Μεταξύ των παθολογιών του ICD-10, η οσφυϊκή οστεοχόνδρωση εμφανίζεται συχνότερα σε αυτήν την ομάδα.

αιτίες

Όπως προαναφέρθηκε, η κύρια αιτία εμφάνισης της οστεοχονδρωσίας είναι ακριβώς η όρθια στάση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η παθολογία εκδηλώνεται σε όλους τους ανθρώπους.

Η χαμηλή σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει οσφυϊκή οστεοχόνδρωση

Η ανάπτυξη προεξοχής της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οδηγεί στην επίδραση προκλητικών παραγόντων:

 • τραυματικός τραυματισμός στην πλάτη?
 • παραβιάσεις των μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.
 • χαμηλή σωματική δραστηριότητα?
 • υπέρβαρος;
 • επίμονη υποθερμία?
 • τονίζω;
 • συγγενείς παθολογίες της σπονδυλικής στήλης.
 • ορμονικές αλλαγές?
 • διαταραχές στάσης;
 • Η μη τήρηση των προφυλάξεων ασφαλείας κατά την ανύψωση βαρών, με αποτέλεσμα την ακατάλληλη κατανομή του φορτίου.

Αυτές οι αιτίες οδηγούν σε λέπτυνση των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος αποτελείται από ελαστικό ιστό χόνδρου, ο οποίος επιτρέπει την κινητικότητα της σύνδεσης μεταξύ των σπονδύλων. Με τον εκφυλισμό τους, όχι μόνο μειώνεται η κινητικότητα, αλλά αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος βλάβης των νευρικών ριζών που προέρχονται από το νωτιαίο μυελό. Εάν σε ένα υγιές άτομο προστατεύονται κανονικά από ιστό χόνδρου, τότε το τσίμπημα κατά την αραίωση συνοδεύεται από έντονο πόνο.

συμπτώματα

Τα σημάδια της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με το ποιες νευρικές ρίζες επηρεάζονται από την παθολογία. Η μεσοσπονδύλιος οστεοχόνδρωση της θωρακικής και οσφυϊκής περιοχής έχει πολλά στάδια ανάπτυξης, καθένα από τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Η ζώνη αραίωσης έχει επίσης μεγάλη σημασία - ανάλογα με το ποιος μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι αραιωμένος, η σοβαρότητα και το είδος των σημείων εκφράζονται διαφορετικά.

Τα συμπτώματα της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αντιστοιχούν στη συμπίεση διαφόρων ριζών:

 • Τα L1 και L2 χαρακτηρίζονται από αισθητηριακές διαταραχές. Το μούδιασμα επηρεάζει την περιοχή των λεγόμενων "σακουλών" - τους εσωτερικούς μηρούς και τη βουβωνική χώρα. Με μια επιπλοκή αυτού του τύπου ασθένειας με κήλη, οδυνηρές αισθήσεις εμφανίζονται αμέσως και στα δύο πόδια.
 • L5 - η εμφάνιση πόνου πυροβολισμού στην οσφυϊκή περιοχή. Υπάρχει επίσης μείωση της ευαισθησίας σε αυτή την περιοχή και στην περιοχή του μεγάλου δακτύλου. Υπάρχουν παραβιάσεις της κάμψης του - αυτό το σύμπτωμα χρησιμοποιείται συχνά από τραυματολόγους για τη διάγνωση της οστεοχονδρωσίας.
 • Όταν προσβάλλεται το S1, δεν είναι μόνο χαρακτηριστικός ο πόνος στην οσφυϊκή χώρα, αλλά και μειωμένη ευαισθησία στην περιοχή του ποδιού. Το μούδιασμα επεκτείνεται από το μικρό δάχτυλο στο δάχτυλο του παράμεσου. Και σε αυτή την περίπτωση μειώνεται σημαντικά η ευαισθησία στο κάτω πόδι και στο εξωτερικό μέρος του μηρού. Είναι δυνατή η παραβίαση των πελματιαίων και των αντανακλαστικών του Αχιλλέα.
 • Εάν προσβληθεί η αρτηρία Desproges-Gotteron, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη παράλυση των μυών του μηρού και των γλουτιαίων μυών, καθώς και απώλεια της αίσθησης στο περίνεο.
 • Με ταυτόχρονη βλάβη στις ρίζες του L5–S1, η οποία συνοδεύεται από βλάβη στην αρτηρία, υπάρχει πλήρης απώλεια πυελικών και κινητικών λειτουργιών.

Με τη μεσοσπονδυλική οστεοχονδρωσία, μπορεί να επηρεαστούν όχι μόνο οι νευρικές ρίζες, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη συνδρόμων που σχετίζονται με την υποκείμενη νόσο.

ριζικό σύνδρομο

Εάν οι ρίζες είναι κατεστραμμένες, το βάδισμα του ασθενούς θα αλλάξει. Μπορεί να αισθανθεί πόνο όχι μόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, αλλά και στο κάτω πόδι, στο μηρό, στους γλουτούς, ακόμη και στα πόδια. Με το ριζικό σύνδρομο, οι οδυνηρές αισθήσεις είναι θαμπές και εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά. Υπάρχει μυρμήγκιασμα και εξογκώματα χήνας στην οσφυϊκή περιοχή. Οι επώδυνες αισθήσεις σταματούν μετά από μια προθέρμανση, η οποία οφείλεται στην τόνωση της ροής του αίματος και στην ανακούφιση της συμφόρησης.

Ισχαιμικό Σύνδρομο

Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της συμπίεσης των αιμοφόρων αγγείων και της διαταραχής της ροής του αίματος στα πυελικά όργανα. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή στη λειτουργία των οργάνων που δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Εκδηλώνεται με οδυνηρές αισθήσεις κατά το περπάτημα, οι οποίες εξαφανίζονται σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί να υπάρχει πόνος στο εσωτερικό των μηρών και στους γλουτούς.

σπονδυλικό σύνδρομο

Εμφανίζεται λόγω παρατεταμένης έλλειψης θεραπείας. Εκδηλώνεται με αλλαγές στο βάδισμα, τη θέση του σκελετού, την εμφάνιση σκύψιμο.

Σημείωση:Στο πλαίσιο των εκφυλιστικών βλαβών αρκετών μεσοσπονδύλιων δίσκων, μπορεί να αναπτυχθεί σπονδυλαρθρίτιδα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ως αποτέλεσμα της οποίας μπορούν να σχηματιστούν εκφύσεις αγκαθωτών οστών σε περιοχές των οστών στην περιοχή των αρθρώσεων.

στάδια της νόσου

Η οστεοχόνδρωση της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσεται σταδιακά. Η ανάπτυξη της παθολογίας περνά από διάφορα στάδια. Κάθε επιπλέον είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

 1. καταστροφή δίσκου. Σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής ανησυχεί για ελαφρύ πόνο στην οσφυϊκή περιοχή. Η ενόχληση αυξάνεται με τη σωματική άσκηση και δεν εκδηλώνεται σε ήρεμη κατάσταση.
 2. Καταστροφή ινών δακτυλίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων αρχίζει να συρρικνώνεται τόσο πολύ που εμφανίζεται έντονος πόνος. Οι επώδυνες αισθήσεις εμφανίζονται όχι μόνο στην οσφυϊκή περιοχή, αλλά ακτινοβολούν και στους γλουτούς, τους μηρούς και τα κάτω πόδια. Με την οστεοχόνδρωση 2ου βαθμού, οι ασθενείς πηγαίνουν συχνότερα στον γιατρό.
 3. ανάπτυξη δισκοκήλης. Ο πόνος είναι μόνιμος. Η ένταση του πόνου είναι τόσο έντονη που ο ασθενής αλλάζει συνεχώς στάση και βάδιση λόγω της ασθένειας. Η παραμόρφωση των οστών αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.
 4. κινητικές διαταραχές. Λόγω του πόνου, ο ασθενής δυσκολεύεται να κινηθεί. Σε αυτό το στάδιο έχει ήδη διαπιστωθεί η αναπηρία.
Στο προχωρημένο στάδιο της οστεοχόνδρωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η κινητική δραστηριότητα ενός ατόμου επιδεινώνεται.

μεθόδους θεραπείας

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα οστεοχονδρωσίας της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης, οι ασθενείς αναζητούν θεραπεία. Σε βλάβες δεύτερου βαθμού, ο πόνος γίνεται μόνιμος και παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή. Αυτός είναι ο λόγος για την έναρξη θεραπείας για την οστεοχόνδρωση της οσφυοϊερής σπονδυλικής στήλης.

Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους:

 • φυσικοθεραπεία. Βοηθά στην ενίσχυση των μυών της πλάτης και στη διατήρηση της σωστής θέσης της σπονδυλικής στήλης μέσω του μυϊκού πλαισίου.
 • μασάζ. Ανακουφίζει από τον πόνο, βοηθά στην αποκατάσταση της ροής του αίματος.
 • ενέσεις. Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιατρικής θεραπείας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για γρήγορη εξάλειψη των συμπτωμάτων όσο και ως βελονισμός.
 • κρέμες και αλοιφές. Εξαλείψτε τον πόνο στην περιοχή εφαρμογής, μειώστε τις εκδηλώσεις φλεγμονής των ιστών.

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές - αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη του πιο έντονο αποτέλεσμα.

Σημείωση:Η χρήση οποιασδήποτε μεθόδου χωρίς τη συγκατάθεση του θεράποντος ιατρού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Ιατρική περίθαλψη

Όταν ένας ασθενής έχει σοβαρά συμπτώματα και η ασθένεια δεν έχει αντιμετωπιστεί προηγουμένως, χρησιμοποιούνται φάρμακα για την ανακούφιση των οξέων συμπτωμάτων. Αυτή η κατεύθυνση θεραπείας περιλαμβάνει την ανακούφιση του οξέος πόνου και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των ιστών και των οργάνων.

Στα πρώτα συμπτώματα της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας, χρησιμοποιούνται φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό.

ΜΣΑΦ

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι μία από τις επιλογές για τη θεραπεία της οσφυϊκής οστεοχονδρωσίας στο οξύ στάδιο. Τα φάρμακα αυτής της ομάδας σταματούν τη φλεγμονώδη διαδικασία και έχουν αναλγητικό αποτέλεσμα.

Η φαρμακευτική θεραπεία της σπονδυλικής στήλης του 2ου σταδίου της βλάβης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια φαρμάκων στις ακόλουθες μορφές:

 • Χρίω. Η αλοιφή για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εφαρμόζεται απευθείας στην περιοχή του οξέος πόνου. Αυτή η ομάδα δραστικών ουσιών μπορεί να περιέχει ενεργά συστατικά με πολυκατευθυντική δράση και όχι μόνο εξαλείφει τη φλεγμονή, αλλά και ανακουφίζει από σπασμούς, διεγείρει την αποκατάσταση του ιστού χόνδρου.
 • ενέσεις. Βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος πόνου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη βοήθεια των ενέσεων, η απορρόφηση των δραστικών ουσιών ξεκινά πιο γρήγορα, γεγονός που βοηθά στην ανακούφιση από την ενόχληση.
 • δισκία. Σε μορφή δισκίου, αυτή η ομάδα φαρμάκων χρησιμοποιείται χωρίς οξύ πόνο.

μυοχαλαρωτικά

Ανακουφίζουν από τους μυϊκούς σπασμούς, γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση των φαρμάκων και μειώνει τον πόνο.

γλυκοκορτικοειδή

Χρησιμοποιούνται απουσία της επίδρασης λήψης ΜΣΑΦ και μυοχαλαρωτικών. Συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό και λαμβάνονται υπό την επίβλεψή του.

αποφράξεις

παρασκευάσματα για τοπική ανακούφιση από τον πόνο. Μην τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη αντοχής στις δραστικές ουσίες.

Θεραπεία χωρίς φάρμακα

Η θεραπεία της οστεοχονδρωσίας της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Αυτή η θεραπεία είναι καλά αποδεκτή καθώς σας επιτρέπει να διεγείρετε τη φυσική ανάκαμψη του σώματος.

Η θεραπευτική άσκηση είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε γρήγορα από την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης

μασάζ

Με την οστεοχόνδρωση της αυχενικής και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, μία από τις πιο κοινές μεθόδους θεραπείας είναι το μασάζ. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τη λεμφική παροχέτευση, η οποία μειώνει το πρήξιμο και εξαλείφει τον πόνο.

φυσικοθεραπεία

Η γυμναστική είναι μέρος του υποχρεωτικού προγράμματος αποκατάστασης για τη θεραπεία παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Οι ασκήσεις για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης βοηθούν στην ενίσχυση του μυϊκού πλαισίου, το οποίο σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη σωστή θέση της πλάτης. Ένα σύνολο ασκήσεων για την οστεοχόνδρωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης επιλέγεται από κάθε γιατρό ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς. Η αυτοεπιλογή, με βάση βίντεο ή συστάσεις φίλων, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση.

Φυσικοθεραπευτικές διαδικασίες

Η φυσικοθεραπεία για την οστεοχονδρωσία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στοχεύει στην ανακούφιση, την ενίσχυση ολόκληρου του σώματος, τη μείωση της φλεγμονής και τη μείωση των μυϊκών κράμπες. Η ηλεκτροφόρηση διεγείρει τους σκελετικούς μύες για να στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη. Η φωνοφόρηση, η darsonvalization, ο βελονισμός και άλλες μέθοδοι αποκαθιστούν τη λεμφική παροχέτευση και διεγείρουν την αποκατάσταση των ιστών. Αυτές οι επεμβάσεις χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης και τελειώνουν τη δέκατη ή την ενδέκατη ημέρα μετά την έναρξη της θεραπείας.

Παρά τους πολλούς τρόπους θεραπείας αυτής της ασθένειας, είναι πολύ πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί η πρόληψη - να παίξετε αθλήματα, να τρώτε σωστά, να ακολουθείτε την καθημερινή ρουτίνα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη των περισσότερων παθολογιών.