Η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής

Πρώτα απ 'όλα, ένα λίγο δυσάρεστο γεγονός: η φθορά, η αραίωση του χόνδρου στις αρθρώσεις είναι ουσιαστικό μέρος του προγράμματος γήρανσης του σώματός μας.Στάδια της οστεοαρθρίτιδαςΗ παροχή χόνδρου, η οποία ουσιαστικά δεν έχει δικά της αιμοφόρα αγγεία, επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής και αυτό αποτελεί εμπόδιο στην κανονική λειτουργία των αρθρώσεων. Στην πραγματικότητα, είναι οστεοαρθρίτιδα - μια ασθένεια στην οποία ο χόνδρος και οι ίνες των συνδέσμων αραιώνονται, και αν μιλάμε για τις αρθρώσεις του γόνατος, και οι menisciΑυτή η ασθένεια θα μπορούσε να θεωρηθεί ασθένεια γήρατος εάν οι σύγχρονοι άνθρωποι, αγνοώντας, δεν καταστρέφουν πρόωρα τις αρθρώσεις τους. Μερικές φορές έρχεται ακόμη και στο σημείο ότι σημάδια οστεοαρθρίτιδας ανιχνεύονται σε εφήβους.

Η οστεοαρθρίτιδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ασθένεια του γηρατειού, εάν ο σύγχρονος άνθρωπος, χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος, δεν καταστρέφει πρόωρα τις αρθρώσεις του

«Ο χόνδρος, όπως και άλλοι ιστοί του σώματος, τρέφεται από το αίμα. Τα θρεπτικά συστατικά παραδίδονται στην άρθρωση μέσω μικρών αγγείων. Και το ενδιαφέρον πράγμα: όταν κινούμαστε, 4-5 από τα 5 τριχοειδή εκτελούν τη λειτουργία τους. Και όταν η άρθρωση είναι σε ηρεμία, υπάρχουν μόνο 1-2 τριχοειδή αγγεία, δηλαδή, ενώ οι αρθρώσεις μας βρίσκονται σε ακίνητη κατάσταση, η διατροφή μειώνεται κατά 3-4 φορές.

Ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σε άτομα που δεν είναι ακόμη μεγάλοι είναι επομένως ένας καθιστικός τρόπος ζωής: εργασία στον υπολογιστή στο γραφείο, οδήγηση αυτοκινήτου, ανάπαυση στον καναπέ στο σπίτι. Επιπλέον, το κρύο και το υγρό, οι αγγειακές παθήσεις, το αυξημένο ιξώδες του αίματος και το υπερβολικό βάρος επηρεάζουν τη διατροφή της άρθρωσης.

«Λέγεται συχνά ότι τα επίπεδα πόδια οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα. Αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Τα επίπεδα πόδια δεν είναι η άμεση αιτία αυτής της ασθένειας, μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως προδιάθεση. Ένα άλλο πράγμα είναι πιο ενδιαφέρον. Συχνά, οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται σε άτομα που φαίνεται να προσπαθούν να παρακολουθούν την υγεία τους. Για παράδειγμα, πηγαίνετε σε γυμναστήρια. Σπουδάζουν ενεργά για δύο έως τρεις ώρες μερικές φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο. Είναι καλό για την καρδιά, αλλά όχι για τις αρθρώσεις, οι οποίες είναι υπερβολικά καταπονημένες. Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο. Είναι μια καλή συνήθεια, αλλά πρέπει να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια για τρέξιμο - ειδικά, ειδικά κατασκευασμένα για τρέξιμο, με καλή απορρόφηση των κραδασμών στην περιοχή της φτέρνας.

Επιπλέον, μετά από δίαιτα, οι άνθρωποι συχνά έρχονται στον ορθοπεδικό χειρουργό με πόνο στις αρθρώσεις τους. Φαίνεται ότι έχει μειωθεί, το βάρος έχει μειωθεί, οι αρθρώσεις υποτίθεται ότι είναι «χαρούμενες» αλλά πονάνε. Το θέμα είναι ότι, ενώ στη δίαιτα, δεν έλαβαν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για συνεχή αναγέννηση, συμπεριλαμβανομένων των λιπών, τα οποία συχνά προσπαθούν να εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμούς στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα από κατάγματα. Λίγο καιρό μετά τον τραυματισμό, μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο στις αρθρώσεις - αυτό είναι γνωστό ως μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα.

«Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξεις τις αρθρώσεις σου είναι μέσω τακτικής, ήρεμης άσκησης με τη μορφή κινήσεων αρθρώσεων μεγάλου πλάτους και καλής διατροφής. Εάν έχετε ήδη οστεοαρθρίτιδα, η επιτρεπόμενη σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να συζητηθεί με έναν τραυματία.

Ο χαλασμένος χόνδρος δεν μπορεί να επισκευαστεί, αλλά είναι δυνατόν να κινηθεί ανώδυνα

Το κύριο πράγμα είναι να αποφευχθεί η υποτροπή.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε άρθρωση. Για παράδειγμα, το να φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια φθείρει χόνδρο στις μικρές αρθρώσεις του ποδιού, ειδικά στο μεγάλο δάκτυλο. Αλλά πιο συχνά οι ασθενείς έρχονται στο γιατρό με παράπονα για πόνο σε μεγάλες αρθρώσεις - ώμο και γόνατο.

«Η ασθένεια μπορεί να αναπτυχθεί ασυμπτωματικά για 10 ή 20 χρόνια. Μερικές φορές είναι δυνατό να πει κανείς πριν ξεκινήσει η φλεγμονή - με ιατρικές εξετάσεις ή έρευνα άλλων προβλημάτων ", λέει ο τραυματικός.

Τα πρώτα σημάδια της οστεοαρθρίτιδας που οι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται είναι δυσκαμψία στην άρθρωση μετά από παρατεταμένη ανάπαυση, πρήξιμο των αρθρώσεων. Όταν η ασθένεια αναπτύσσεται στους ώμους, γίνεται δύσκολο να φτάσετε στην κάτω πλάτη, πίσω με το χέρι, όταν πονάει στα πόδια, κατεβαίνοντας τις σκάλες, εμφανίζεται χωλότητα, η απόσταση που ταξιδεύει ένα άτομο χωρίς δυσφορία, μειώνεται σταδιακά. Εάν οι αρθρώσεις αρχίσουν να πονάνε ακόμη και σε ηρεμία, αυτό ήδη δείχνει σημαντική σοβαρότητα της παθολογικής διαδικασίας, όταν δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα από τον χόνδρο. Συνήθως αυτή τη στιγμή οι ασθενείς ζητούν βοήθεια από γιατρούς.

Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξετε τις αρθρώσεις σας είναι μέσω τακτικής, ήρεμης άσκησης και καλής διατροφής.

«Πρώτον, μειώνουμε τη φλεγμονή συνταγογραφώντας φάρμακα και περιορίζοντας την έκθεση, η οποία μειώνει τον πόνο στην περιοχή των αρθρώσεων. Ο σοβαρός πόνος θα εξαφανιστεί μέσα στις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσετε την ενεργό θεραπεία, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου 1-2 μήνες. Ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει η διαδικασία της κοινής καταστροφής και να αποφευχθεί η υποτροπή. Ο χόνδρος δεν μπορεί να αποκατασταθεί, να ξαναχτιστεί, αλλά είναι δυνατόν να επιτευχθεί σταθερή ύφεση και, στη συνέχεια, θα είναι δυνατόν να ζήσουμε με οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή να κινηθούμε για πολλά χρόνια χωρίς πόνο και δυσφορία. Είναι σημαντικό μόνο να τηρείτε το μοτέρ, να τρώτε σωστά και να μην υπερψύχετε. Συχνά εξηγώ στους ασθενείς μου ότι η οστεοαρθρίτιδα δεν είναι ασθένεια, αλλά τρόπος ζωής. "

Ο σύγχρονος εξοπλισμός της κλινικής EMS σας επιτρέπει να αξιολογήσετε γρήγορα και με ακρίβεια τι συμβαίνει στις αρθρώσεις. Είναι δυνατόν να επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό τραυματία, να πραγματοποιήσετε εργαστηριακά διαγνωστικά, να πραγματοποιήσετε εξετάσεις ακτίνων Χ και υπερήχων της άρθρωσης για προφυλακτικούς σκοπούς, για να αξιολογήσετε την κατάσταση του χόνδρου. Και αυτές οι εξετάσεις είναι απλώς απαραίτητες όταν υπάρχει πόνος.